Ενημέρωση για την πρόσβαση σε πηγές του HEAL-Link

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που ανέκυψαν στο τέλος του 2019, το Γραφείο των Ηλεκτρονικών Πηγών του HEAL-Link σε συνεργασία με το Τμήμα Προμηθειών και την Οικονομική Υπηρεσία του ΑΠΘ, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων του Συνδέσμου για την τριετία 2019-2021.

Συγκεκριμένα, στους παρακάτω εκδότες/παρόχους ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων, καθώς και η αποπληρωμή τους για το 2019:

American Chemical Society, American Physical Society, Elsevier, Emerald, IEEE, Royal Society of Chemistry, Springer, Wiley

Επίσης, στους παρακάτω εκδότες/παρόχους ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων και εκκρεμεί η αποπληρωμή τους για το 2019, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2020:

Association for Computing Machinery, American Institute of Physics, Cambridge University Press, InterOPTICS, Institute of Physics, OVID, Oxford University Press, Project MUSE, Taylor & Francis

Ως εκ τούτου, η τάση διακοπής πρόσβασης που είχε εμφανιστεί στο τέλος του 2019 (βλ. διακοπή σε δύο εκδοτικούς οίκους) έχει πλέον ανακοπεί και η πρόσβαση έχει αποκατασταθεί.

Στις περισσότερες συμφωνίες του ΣΕΑΒ πλέον υπάρχει μέριμνα για τη δημοσίευση εργασιών σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης, οι οποίες περιλαμβάνουν είτε πλήρη απαλλαγή από τα τέλη δημοσίευσης, όπως στην Royal Society of Chemistry, Open Library for Humanities και CUP (Cambridge University Press), είτε ποσοστό έκπτωσης. Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές μπορούν να βλέπουν όλες τις συμφωνίες, συν αυτές που έχει αυτοτελώς το Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/oa. Παράλληλα, το προσωπικό της ΒΚΠ μοιράζει αυτές τις ημέρες στις θυρίδες των Μελών ΔΕΠ το ενημερωτικό φυλλάδιο του Συνδέσμου σε έντυπη μορφή.

Ο Σύνδεσμος, μέσα από τη δουλειά της Μόνιμης Επιτροπής Ηλεκτρονικών Πηγών (στην οποία εκπροσωπείται το Πανεπιστημίο Πατρών) και του ΔΣ, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει (α) τα ίδια επίπεδα πρόσβασης σε αξιόπιστη επιστημονική πληροφόρηση, 9β) να τα αυξήσει -όπου ήταν δυνατό- και να αποσβέσει τις απώλειες προηγούμενων ετών και (γ) να μεριμνήσει για την στήριξη της ανοικτής πρόσβασης, συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο στην εξωστρέφεια του παραγόμενου ερευνητικού έργου.

 

Με εκτίμηση

Γ. Τσάκωνας

Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΒΚΠ

Μέλος του ΔΣ του ΣΕΑΒ

Total Page Visits: 401 - Today Page Visits: 1